Un grup de astronomi a dat publicităţii un studiu în care stabileşte condiţiile care pot favoriza supravieţuirea unei planete în cazul când steaua din sistemul căreia face parte îşi consumă materialul nuclear şi se transformă într-o stea pitică albă, conform Science Daily.
Stele precum Soarele din centrul sistemului nostru solar ajung într-un moment în care rămân fără material nuclear pe care să îl mai consume, în acel moment , steaua începe procesul de transformare într-o stea albă pitică. Acest fenomen nu este deloc paşnic, fiind caracterizat de o serie de valuri gravitaţionale care afectează masiv echilibrul în care se află un sistem solar. Astfel, corpurile care populează sistemul solar sunt destabilizate de pe orbita lor gravitaţională şi, ulterior, ajung să fie distruse, formând un disc de resturi în jurul stelei.
Pornind de la această situaţie, oamenii de ştiinţă au rulat o serie de simulări ale exploziei unei stele albe pitice şi au observat că în unele cazuri, destabilizarea orbitei duce la îndepărtarea unei planete din sistemul solar de origine în loc să îşi găsească sfârşitul alături de steaua lângă care s-a născut.
Simularea rulată sugerează că cu cât o plantetă este mai masivă, cu atât ea are şanse să fie distrusă de către explozie sau de către urmările acesteia. De asemenea, la mărimea planetei, oamenii de ştiinţă mai adaugă masa, densitatea, poziţia faţă de stea şi conţinutul ridicat de atomi grei din nucleul planetei.
Studiul astronomilor are şi aplicaţii practice, permiţând observatoarelor astronomice şi radiotelescoapelor să localizeze potenţiale exoplanete în jurul stelelor pitice albe. Această descoperire coincide cu proiectarea şi construirea unei noi generaţii de instrumente de observaţie spaţială.
Citeşte şi:
Astronomii au descoperit un sistem planetar dezolant. Acesta va fi şi viitorul Sistemului Solar
Primul pulsar pitic alb a fost descoperit în Univers după o jumătate de secol de cercetări